Aller au contenu

Reçois des infos en direct, en t'inscrivant à ma liste privée WhatsApp : Envoie « LorFt » (ou un message auquel je répondrai avec plaisir) au +32 466 90 16 68

eco-verantwoordelijk labelt

LorFt by Lorraine Frennet

LorFt is een eco-verantwoordelijk label dat mutsen, hoofdbanden en sjaals maakt van merinowol. Alle modellen worden volledig in België gerealiseerd (hoofdzakelijk handwerk). Ze zijn vervaardigd in kleine oplage volgens een bijzondere techniek die breiwerk en confectie combineert.
Alle creaties zijn beschikbaar in een grote keuze van kleuren en motieven.

Zoals ze zich ook inzet voor een "verantwoordelijke" consumptie in haar privéleven, past de ontwerpter Lorraine Frennet dit principe eveneens toe op haar label, respectvolle mode, door zorg te dragen voor elke fase van de productie en door de grondstoffen zo goed mogelijk te selecteren.

Merinowol is een levend materiaal.
Na het een paar keer te hebben gedragen, zal het zich volledig aan u aanpassen. Neem de tijd om het uzelf toe te eigenen! Dit geldt met name voor hoeden en hoofdbanden die op veel verschillende manieren kunnen worden gedragen. Aarzel niet om ze uit te testen en uw eigen manier te vinden!

100% (hand)made in Belgium

De productiefasen van mijn wolletjes vinden volledig in België plaats, en grotendeels met de hand:

  • De garens worden gesorteerd en naar de breierij gestuurd voor de productie van gebreide lappen in kleine series.
  • Terug in mijn eigen werkplaats worden de lappen gescheiden, gesorteerd, gewassen en op natuurlijke wijze gedroogd aan de lucht.
  • De lappen voor de hoofdaccessoires worden op maat gesneden.
  • Alle draden worden met de hand afgewerkt.
  • Alle geweven labels worden ingenaaid.
  • De vormen van de mutsen en haarbanden worden in een paar stappen in elkaar genaaid.
  • Sommige decoraties en eindafwerkingen zijn handgemaakt!

In mijn privéleven streef ik naar een "verantwoorde" consumptie en ik wil ook aan mijn label de waarden van respectvolle mode geven, door zorg te dragen voor elke stap van de productie en de beste rondstoffen te kiezen.
Ik hou intens van mijn werk en alle delen van de collectie krijgen mijn bijzondere aandacht.
Ze gaan voor ten minste één productiefase allemaal door mijn eigen handen.
Mijn creaties hebben van Unizo het label 'Handmade in Belgium' en van de SPF Economie van België het label 'Erkend Ambacht’ gekregen.

Acheter éco-responsable, local et artisanal - LorFt

Mijn natuurlijke voorkeur: merinowol

De wolvezel is een natuurlijke, duurzame en hernieuwbare grondstof. Ik gebruik vooral extrafijne merinowol: dat heeft ecologische voordelen, is zacht en warm en biedt alle comfort dat nodig is voor een accessoire voor het hoofd of de nek.
Het is van nature biologisch afbreekbaar en geeft voedingsstoffen vrij tijdens de ontbinding. Wolproducenten hebben de verantwoordelijkheid om de omgeving waarin schapen leven te behouden, waardoor toekomstige productie mogelijk wordt zonder dat het land wordt aangetast. (en ook de kuddes niet!!!)
Van de meeste textielvezels is wol ook de meest hergebruikte vezel en de meest recyclebare!

De gebruikte wol heeft het Woolmark en Oeko-Tex 100 certificaat:
Het Woolmark-certificaat garandeert een hoge kwaliteit zuivere scheerwol, afkomstig van het scheren van gezonde, levende dieren. Het label Oeko-Tex 100 garandeert de humaneecologische eigenschappen van textiel: ze zijn vrij van giftige stoffen en worden exclusief geproduceerd door bedrijven die het milieu respecteren.
Merinowol komt uit landen met een warm klimaat en uitgestrekte vlaktes, vooral Australië en Nieuw-Zeeland, waardoor een fijnere, zachtere vezel ontstaat.

Merinowol onderhoud:
Deze grondstof leeft, hij kan niet tegen de bruutheid van onze machines! Behandel hem voorzichtig! De vezel is van nature isolerend en ademend, maar houdt geen stof en vuil vast! Als algemene regel is het voldoende om goed te luchten om vieze geuren te verwijderen en zachtjes over vlekjes te wrijven.
Bij hardnekkige vlekken wast u koud met de hand of mogelijk een machinewolprogramma (niet delicaat maar wol! En met een goede machine). Centrifugeren op 500 toeren/min. Gebruik een speciaal wolwasmiddel! (ecologisch nog beter!)
Als u een trekhaak in de wol hebt, probeer dan de twee uiteinden te vinden en een kleine knoop te maken. Leg die dan tussen de steken... Met een goed onderhoud kan je wol een groot aantal seizoenen meegaan.
Als de kleur u verveelt, aarzel dan niet om het item weg te geven of te ruilen, het zal een ander gelukkig maken...

De multi-stijl muts heeft een mooi detail van gekruiste banden die achter, aan de zijkant of voorkant kunnen worden gedragen ...

De lange muts heeft meer volume aan de achterkant, hij kan door mannen of vrouwen worden gedragen. Bij lang haar kan er een staart of een knot in.

De naam van de kleur is vaak een indicatie van de combinatie van de twee gebruikte kleuren: Een olijfgroene-marineblauwe is gebreid in een olijfgroene hoofdkleur met een secondair garen in marineblauw.

Model LUX: Wanneer het secundaire garen - de tweede tint van de naam van de kleur - een LUX-garen is, bestaande uit viscose en metaalvezels, geeft dat het model een mooi glittereffect.

Bredere sjaals

Klassieke, rechte sjaal

Tube-sjaals die twee of drie keer rond de hals wordt geslagen

Vierkante sjaal die in een driehoek gevouwen kan worden gedragen

Faire défiler vers le haut